Searching...
Wednesday, December 28, 2011

MICHELIN ENERGY™ XM2 Tayar Terbaru Dan Tercanggih

Tayar MICHELIN ENERGY™ XM2 terbaru yang cekap dan dapat meningkatkan usia tayar dan telah dilancarkan di Malaysia. Hayat yang lebih panjang, kecekapan dan penjimatan bahan api yang lebih baik kesan rintangan 'rolling' yang secara puratanya rintangan tersebut berkurangan, dan ciri-ciri keselamatan dalam semua keadaan jalan dapat dipertingkatkan dengan semaksimum mungkin. Terima kasih diucapkan kepada syarikat Michelin atas pengeluaran teknologi yang terbaru dan tercanggih.


Apa yang pihak Michelin telah kata, MICHELIN ENERGY™ XM2 adalah tayar baru yang menawarkan ciri-ciri keseimbangan. Dilancarkan secara rasmi pada 22 Jun 2011 dan masih baru lagi. 'Donut' baru ini telah menggantikan Michelin Energy XM1 + yang telah wujud sejak tahun 2004, dan mensasarkan akan terus meningkat dua kali ganda pasaran saham pada jenamanya secara keseluruhan. Khas untuk beberapa kategori kenderaan termasuk kereta penumpang bersaiz kompak, bersaiz sedan dan juga bersaiz pertengahan rendah.


Berikut adalah kelebihan pada tayar MICHELIN ENERGY™ XM2 yang hendak diperkongsikan kepada anda: 
 • 'Mileage' meningkat
20% jarak batu (miles) dapat dipertingkatkan lagi di atas jalan berbanding dengan prestasi purata pesaing utamanya yang bermakna di sini penggantian tayar yang kurang kerap dan lebih banyak penjimatannya di situ.
 • Simpan bahan api lebih
'Rolling' rintangan yang dapat dikurangkan sebanyak 10%, daripada jenama yang terdahulu iaitu Michelin Energy XM1 +.
 • Tiada kompromi mengenai Keselamatan
Prestasi brek cemerlang walaupun dalam keadaan jalan yang basah. Alur bunga tayar yang lebih baik untuk memindahkan air yang 20% ​​lebih banyak berbanding dengan Michelin Energy XM1 +. Teknologi 'Alternatif Bridging' yang digunakan dalam XM2 Tenaga bagi mengukuhkan ketegaran blok bunga, yang mana di dalam blok bunga ia bergerak secara kurang bebas untuk membantu mengurangkan kadar haus pada tayar. 
 
MICHELIN ENERGY™ XM2 adalah bermaksud yang direka untuk pengguna yang ingin memandu secara berhemah, bertanggungjawab dan selamat. MICHELIN ENERGY™ XM2 boleh melengkapkan pelbagai kenderaan, daripada model kecil sehinggalah model sedan yang terbesar. Model ini memberi tumpuan pada 14 ", 15" dan 16 "tayar segmen. Objektif Michelin adalah untuk mereka teknologi dengan canggih yang boleh didapati secara meluas yang  mungkin.

Justeru itu, teknologi ini berkembang daripada sebatian hibrid silika yang digunakan dalam XM1 kepada sebatian penuh silika. Pihak Michelin berkata, XM2 menawarkan pengurangan 8% dalam rintangan 'rolling' dan dengan itu, penjimatan bahan api akan turut sama berlaku.

Syarikat itu mengatakan bahawa penggunaan bahan api dapat dikurangkan dengan sebatian penuh silika yang digunakan dalam sebatian pada getah bagi mengurangkan geseran antara zarah getah yang boleh mengurangkan haba pada tayar. Dengan pengurangan haba pada tayar yang dihasilkan maka tenaga dapat dikurangkan. Bukan sahaja mengurangkan penggunaan bahan api malah dapat meningkatkan fleksibiliti tayar, seterusnya dapat meningkatkan cengkaman pada jalan.
mungkin.


Bagaimana MICHELIN ENERGY™ XM2 meningkatkan jangka hayat tayar yang panjang?
 
Disertakan Dengan Teknologi 'Alternatif Bridging':
 • Teknologi 'Alternatif Bridging' dapat merapatkan dan mengukuhkan ketegaran blok bunga. Dengan ketegaran yang dipertingkatkan, blok bunga kurang bergerak yang menjurus kepada pengurangan kadar kehausan tayar.
 • Dengan sambungan jejambat antara blok bunga dapat mengehadkan fleksibiliti seterusnya dapat mencegah kehausan tayar tanpa menjejaskan cengkaman pada struktur jalan raya yang basah.

Satu lagi keperluan utama bagi semua pemandu adalah tayar yang dapat melindungi keselamatan mereka dan keluarga mereka.

 
Bagaimana MICHELIN ENERGY™ XM2 memastikan keselamatan yang betul-betul maksimum ?

'Micro Adaptive Compound' dan 'Optimum Void Grooves' daripada MICHELIN ENERGY™ XM2 dapat menjamin keselamatan pengguna dengan mengurangkan risiko [aquaplaning] dan pemandu kehilangan kawalan ke atas kenderaan mereka.
 
Micro-adaptive compound:
 • Sebatian pada bunga tayar MICHELIN ENERGY™ XM2 adalah lebih fleksibel.
 • Ianya lebih baik dan dapat menyesuaikan diri sendiri kepada permukaan jalan yang tidak rata dan dengan itu memberikan cengkaman yang sangat baik.
Optimum void grooves:
 • Alur pada bunga tayar MICHELIN ENERGY™ XM2 boleh memindahkan sehingga 20 peratus lebih banyak air berbanding dengan Michelin Energy XM1 +. Jumlah isipadu air yang lebih tinggi dapat dipindahkan pada kadar yang lebih cepat dan dapat mengurangkan risiko [aquaplaning].

Sebagai pemandu, kesedaran perlu ada pada kesannya terhadap alam sekitar dan dengan itu kita merasai kesannya yang sentiasa meningkat secara tetap dari segi kos bahan api dan kecekapan bahan api yang akan menjadi kunci pengambilan kiraan dalam industri automotif.

Tayar boleh dikira sehingga 20% penggunaan bahan api kenderaan dan seperti biasa terdapat peningkatan permintaan terhadap tayar yang lebih tahan lama yang dapat mengurangkan penggunaan bahan api dan pada masa yang sama ianya juga dapat mengekalkan 'standard' yang tinggi terhadap keselamatan jalan raya. Tayar terbaru yang boleh menjimatkan penggunaan bahan api yang telah dibangunkan oleh Michelin, MICHELIN ENERGY™ XM2 maka prestasi keseimbangan dapat dicapai. 
 

Bagaimana MICHELIN ENERGY™ XM2 mengurangkan penggunaan bahan api?

Sebatian silika penuh:
 • Silika dalam sebatian getah dapat mengurangkan geseran antara zarah getah dan seterusnya dapat menjana haba yang kurang.
 • Dengan pengurangan haba, maka berkurangnya tenaga pada dan sekali gus mengurangkan penggunaan bahan api.
Penandaan 'Green X':
 • Penandaan Green X pada tayar Michelin menandakan tanda tayar telah memenuhi standard rintangan 'rolling' tinggi yang ditetapkan oleh Michelin.
 • Ia adalah tanda komitmen daripada Michelin untuk mengurangkan penggunaan bahan api dan pelepasan CO², dan pada masa yang sama dapat mengekalkan jangka hayat dan keselamatan.
Harga MICHELIN ENERGY™ XM2 yang pelbagai bermula dari RM217 untuk tayar 14-inci kepada RM488 untuk tayar 16-inci.

Berminat? boleh rujuk laman web Michelin di [sini].

Memuat...

0 Pengkomen Sungguh Bermurah Hati:

Post a Comment

Kalau anda rasa lucu dengan lawak pada keratan komik di atas, silalah bagi komen untuk menyatakan pendapat anda...

 

Jumlah Pelawat

Ping Busuk

Top Comics Sites
Copyright © 2013. Blog Keratan - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger